Monday, February 25, 2013

Tort 95. vabariigi aastapäevaks

Seekordne tort vabariigi aastapäevaks sündis taaskord ilma suuremate ettevalmistusteta. Hakkasin just biskviiti tegema, kui mees teatas, et tahab tunni aja pärast vabariigi aastapäeva vastuvõtule minema hakata, et autole parkimiskoha ikka saaks. :)

Tegin siis biskviidi valmis, panin ahju ja pärast küpsemist, jäi see sinna jahtuma.
Iseenesest kukkus see ideaalselt välja ja ei vajunud kuidagimoodi kokkugi!



Biskviidi jaoks läheb vaja:
6 muna
6 sl suhkrut
5 sl jahu
1 sl lahustuva kohvi pulbrit

Täidise jaoks:
400 ml vahukoort
200 g kohupiima (nt Saida farmi oma)
200 g (mõru)šokolaadi
3 dl jõhvika või kirsimoosi
immutamiseks 1-2 dl mahla või amarettot
Kaunistuseks kirsse või muid marju
Mina kasutasin võõramaised granaatõunaseemneid.

Esmalt pane ahi soojenema 180-190 kraadi peale. Vooderda 20cm diameetriga koogivormi põhi küpsetuspaberiga ning tee vormi põhi ja ääred või ja jahuga kokku.
Biskviidi jaoks eralda munakollased munavalgetest. Vahusta kõige pealt munakollased suhkruga, siis pese vispel puhtaks ning vahusta munavalged koos 0,5tl soolaga tugevaks vahuks.
Sega 1/3 munavalgevahust munakollasevahu sisse, lisa jahu ja kohvpulber ja sega ettevaatlikult. Seejärel lisa ülejäänud munavalgevaht, sega ühtlaseks ning vala koogivormi. Küpseta ahjus ligikaudu pool tundi või kuni kook on läbi küpsenud. (Kontrolli näiteks noaga!) Jäta kook ahju jahtuma ja mine käi vahepeal mõnel vastuvõtul ära.

Kreemi jaoks vahusta vahukoor, lisa sellele kohupiim ja 150 g sulatatud šokolaadi. Riivi 50 g šokolaadi ja sega sellest pool samuti kreemi sisse. (Valmistasin kreemi jaoks ka želatiini ette, aga see ei osutunud vajalikuks, kuna kreem tuli kohupiima abil piisavalt tugev.)

Lõika jahtunud biskviit kolmeks kihiks. Immuta esimest kihti mahla või amarettoga,  määri peale moos ning seejärel osa kreemist. Tee samamoodi teise kihiga. Määri kreem ka kolmanda kihi ja tordi külgede peale. Puista peale ülejäänud riivitud šokolaad ning marjad. Minu kook sai piisavalt mahlane ning seda võis serveerida juba pärast seda kui nõud olid pestud, laud kaetud ja kohvi valmis!

Edastan oma tordi ka Nami-Nami retseptivõistlusele "TORT ISAMAALE 2013"



No comments:

Post a Comment