Monday, November 30, 2020

Miks on vaja vetikaid roheliseks värvida? Planeedi uhkusest ja wakame salatist

Mulle on jäänud mulje, et vetikatest on saanud uus ja trendikas supertoit, millega käib kaasas tervisliku toitumise ja toidu maine. Vetikad siin ja vetikad seal...

Ka meie pere tahab ajaga kaasas käia ja olla kursis uusimate, moodsamate ja tervislikemate toiduainetega ning neid proovida. Wakame (undaria pinnatifida) salat, mida on Aasia riikides aastasadu hinnatud, on üks nendest trendiroogadest, mis on leidnud oma koha meie pere toidulaual. 

Kui tavapäraselt olen wakame salatit poest lahtise toidu letist ostnud, siis viimasel korral otsustasin osta kilose paki külmutatud salatit (Goma Wakame - päritolu Hiina, tootja Planet's Pride). 

Nojah. Vaimse tervise huvides on parem koostisosade kohta mitte lugeda, aga keegi pole ju ka hoiatanud, et "Tähelepanu! Tegemist on toiduga, mille tarvitamisel ärge lugege pakendilt koostisinfot. Kaebuste või kõrvaltoimete tekkimisel hoidke need enda teada ning ärge lõpetage tarbimist ja majanduskasvu edendamist!"

Aimasin, et lisaks vetikatele on selles salatis veel õli, sojakastet, suhkrut ja seesamiseemneid. Samas ei osanud ma aimata, et tegelikult on selles  lisaks vetikatele veel mitmesuguseid tervisehäireid tekitavaid asovärve: tartrasiin, mis annab kollast või punast ja briljantroheline (E133, E102), mis selle vetikasalati reaalselt roheliseks värvivad.


"Tervislik planeedi uhkus!

Tuntud allergeenidena on asovärvid on mõnelpool riikides vähemalt toidus keelatud. Eestis ju teatavasti tegeletakse vaid tervisega seotud tulekahjude kustutamise mitte tervisehädade ennetamisega ning seetõttu on meil vaid (Euroopa Liidu tasandil kokkulepitust tulenevalt) nõue, et pakenditele lisatakse tekst, et "See lisaaine võib avaldada kahjulikku mõju laste aktiivsusele ja tähelepanuvõimele". 

Teadagi on enamus inimeste poeskäimise eesmärgiks enda leibkonna toiduga varustamine mitte ajaviiteks toodete koostisosade lugemine. Seda teavad ka tootjad, kes panustavad (nagunii ülemäärase) pakendi kujundamisel oma toote silmapaistvusele, isuäratavusele ning meeldejäävusele ja mitte oma toote koostisosade tutvustamisele. 

Otsustajad poliitikud ja ametnikud ei tee juba pikemat aega Eestis midagi oma inimeste kaitsmiseks. Selle asemel, et keelata tervist kahjustavate lisaainete, pestitsiidide, fungitsiidide, antibiootikumide, pliilaskemoona jm kasutamine, tegeleb meie praegune poliitiline eliit tootjate jt huvigruppide survel süstemaatiliselt kõiksugu mürkide kasutamise pikendamise ja agoonia pikemaks venitamisega! 

Üksikisikul on väga keeruline enda ja oma lähedaste tervist kaitsta ja seda vastutust ei saa panna vaid inimeste teadlikkuse ja tarbimisotsuste mõjutamisele. Selleks, et kellelgi, olenemata rassist, rahvusest, seksuaalsest orientatsioonist ja sünniriigist, siin maamuna peal oleks lootust tulevikus eksisteerida, on vaja julgeid, aga seniste poliitiliste otsuste rahastajate jaoks ebasoodsaid otsuseid! 

Struktuur peab toetama inimest ja toetama püüdlusi puhtama elukeskkonna suunas. Praegune poliitiline eliit aga tegeleb tõsistelt (keskkonna)probleemidelt tähelepanu eemale suunamisega ja kahjuks lähevad väga paljud inimesed sellega ka kaasa.

1 comment: