Monday, April 11, 2011

Kakao vs kohvi

Ilmselt on paljud meist unustanud, et kohvi ja tee asemel võib ka kakaod juua. Hommikuti jõuan veekeetja enne tööle panna, kui mõelda, mida üldse juua tahaks. Enamasti on kodudes alati olemas kohvimasinad - üks uhkem kui teine. Kakaopulber aga ootab kuskil kapisügavustes, et teda keegi koogitaignasse sisse segaks.  

Kookosekakao













Leidsin Nami-Namist kookosekakao retsepti - lahusta kakao kuumas piimas, pane peale vaniljejäätist ja kookoshelbeid. Mmmm...

Kohvimasinat meil kodus ei ole, sest ei pea end kohvisõltlasteks. Enamasti joome lahustuvat kohvi, olemas on presskann ja traditsiooniline espressokeetja, millel on ekstra piimavahustamisfunktsioon. Üldiselt ootab viimane vidin sahvris paremaid päevi, sest seda on kaasa arvates nii tüütu pesta.

Cappuccino ja Caffe Latte
Kohvi vahustatud piimaga
 
Lohutuseks neile cappuccino-latte sõpradele, kel pole vaba raha, et endale piima vahustamisvõimalusega kohvimasinat soetada - neid saab ka ilma masinata teha!

Itaalias kodudes keedetakse näiteks cappucinot nii: kange kohvi/espresso peale valatakse pliidil kuumutatud piim (näiteks vahekorras 1/3). Piimakohvi austajatele oluliselt lahjem varjant kui vahukoorega sama heledusaste saavutada!

Poodides on piima vahustamiseks müügil ka spetsiaalsed piimavahustamiskannud vahustiga. Nende asemel saab vabalt kasutada presskannu.

Kodune piimakohv/caffe latte kahele

Kuumuta pliidil u 500 ml piima peaaegu keemiseni. Samal ajal valmista u 200 ml kanget kohvi või espressot. (Espressopulber on enamasti peene jahvatusega ja presskannu ei sobi. Kui vähene kohvipuru ei sega, võib seda ka presskannuga teha.) Vala kohvi kahte suurde tassi.
Vala kuum piim puhtasse presskannu ning vahusta õrnalt filtrit üles-alla liigutades. Vala piim kohvi peale. Jälgi, et mõlemasse tassi jätkuks sama palju piima ja vaht säti kõige peale.

1 comment: