Wednesday, April 11, 2012

Porru-maapirnisupp

Leidsin Selverist eestimaiseid ökoloogiliselt kasvatatud maapirne. See on suur ime, kui Eesti suurketi poest saab osta Eestis kasvatatud ja mahedaid köögi- või puuvilju!


Plaan oli nendest lapsele püreed teha, aga unustasin ära ja tegin hoopis suppi ja jätsin pooled mugulad peenramaa tarvis.


Teatavasti on maapirn selline köögivili, mida saab tarvitamiseks maast üles kaevata ka kevadel, kui värskeid ja vitamiinirikkaid toiduaineid pole veel saada. Seega on mul nüüd kindel plaan end järgmiseks kevadeks maitsvate maapirnidega varustada!

Vanavanemad kunagi kasvatasid seda ning mäletan, et need taimed olid üsna kõrged ja hea kasvuga, mistõttu muutusid need ka parajaks nuhtluseks. Nii, et roosipeenra kõrvale ei soovita neid panna!
Igal juhul on mul mõtteis neile mugulatele koht olemas, kus oleks just vaja pisut rohkem varju.


Porru-maapirnisupi retsept:
1 porru
2 varssellerivart
400 g maapirni
25g võid
2x 250 ml kuuma vett
2 dl vahukoort
1-2 sl puljongifondi (aedvilja)
soola, pipart
maitserohelist

Lõika porru ja varsseller tükkideks. Pese maapirnid korralikult puhtaks. Soovi korral koori, aga arvesta sellega, et mugulad värvuvad tumedaks. Seda saab vältida sidrunimahla abil! 

Pane porru ja seller võitükiga potti keskmisel tulel hauduma ja sega aeg-ajalt. Jälgi, et kõrbema ei läheks.

Tükelda maapirnid õhukesteks viiludeks. Kui Porru ja seller hakkavad pehmemaks (ja magusamaks) muutuma,  lisa maapirni tükid ning lase pliidi peal edasi haududa (u 10 minutit) aeg-ajalt segades. (Võiga hautamine muudab köögiviljade maitse mahedamaks!)

Lisa köögiviljadele 250ml kuuma vett ning puljongifondi. Hauta keskmisel kuumusel kuni maapirn muutub pehmemaks (10-15 min).

Püreesta köögiviljad, lisa vahukoor ja 250ml vett. Lase uuesti keema tõusta. Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri!

See supp sai inspiratsiooni Nami-Nami kooskokkamiselt!

2 comments:

  1. Maapirnid tuleks istuda kõrgesse kastpeenrasse või kaevata nende peenra ümber maa alla juurtele läbimatu piire, siis ei lammuta nad end kuskile (noh meil maal vanaema kasutas seda nippi, et tegi selle peenrakasti nö ma sisse, ilma põhjata siis) :)

    ReplyDelete