Saturday, March 30, 2013

Porganditrühvlid

Tegin täna esimest korda trühvleid. Kuna sain hiljuti vanaema käest suure hulga porgandeid, tekkis huvi proovida üht porganditrühvlite retsepti. Kahjuks või õnneks mul rosinaid ei olnud, aga oli hoopis kuivatatud viigimarju, mis olevat originaalretseptis olnud. Mandlilaastud asendasin kapis leidunud metspähklitega.Võiks öelda, et kindlasti on tegemist üsna tervisliku magusaga - mis koosneb porganditest, pähklitest, viigimarjadest. Viigimarjad andsid piisavalt magusust, et oleks võinud ka suhkru lisamata jätta.

Vaja läks:
500 g riivitud porgandeid
200 g tükeldatud viigimarju
vett
50 g võid
0,5 tl kardemoni
1 dl suhkrut
150 g metspähkleid
Katteks 500 g šokolaadi

Alustuseks rakendasin kaasa porgandeid riivima. Siis panin porgandid koos viigimarjatükkidega potti, lisasin vett nii palju, et see porgandeid kattis. Keetsin ilma kaaneta kuni vesi ära auranud oli.
Vahepeal röstisin pähkleid, koorisin ära ja purustasin peenemaks.
Seejärel lisasin porgandisegule või, suhkru, kardemoni ja pähklipuru ja kuumutasin veel pisut pliidi peal kuivemaks ja püreestasin peeneks.
Panin külma jahtuma/tahenema. Segu oleks võinud ka paksem tulla, nii et järgmisel korral paneksin vähem vett või rohkem pähkleid.
Esimese portsu trühvleid vormisin lusikaga ning mökerdasin neid sulatatud valges šokolaadis. See polnud ilmselt päris õige meetod. Surfasin veidi netis ja lugesin, kuidas trühvleid paremini katta.
Vormisin kummikinnastega külmast porgandimassist kuulikesed. Panin need sügavkülma.
Võtsin veevanni, panin 70-protsendilise Kalevi uue küpsetusšokolaadi kastruliga sisse ja sulatasin ära. Võtsin külmast pallikesed ära ja kastsin šokolaadi sisse ja panin küpsetuspaberiga kaetud pannile tahenema. Puutikke kodus polnud, nii et kasutasin hoopis spagette! Lusikaga toetades sai täitsa ilusti väiksemaks murtud spagettidega hakkama. Mõni üksik pallike otsustas iseseisvalt šokolaadi ujuma minna, aga lusikaga õnnestus ära päästa. Šokolaadistatud pallikesed rändasid külmkappi tahenema ja ootavad nüüd šokolaadi maitsmise üledoosi möödumist. Trühvleid tuli igaljuhul päris suur portsjon! Isegi liiga suur!




1 comment:

  1. väga mõnus post. kaasa riivima - no muidugi :-D spagettide kasutamine ka väga nutikas. pean meeles pidama järgmiseks patupäevaks!

    ReplyDelete