Tuesday, April 29, 2014

Toortoidust - toortatrapuder ja peedisupp

Toortatrapuder
Toortoit on meeles mõlkunud juba mõnda aega, kuid reaalsete toidukatsetusteni siiani polnud jõudnud, kui tavapärane tooreste puu- ja köögiviljade tarbimine välja jätta.

Hiljuti käisin siinkandis (maapiirkonnas!) toimunud
Ly Kerdo toortoidukoolitusel, kus sain lõpuks ka näha ja proovida erinevate toortoitude retseptide muutumist ehtsaks toortoiduks.

Loomulik jätk oli seada sammud poe poole ja tuua sealt asju, mida toortoidu tegemiseks vaja läheb, vaadata kui palju asju on saadaval ja kui palju mitte.

Imekombel oli meie koduselverisse müügile tulnud ka toortatra pudruks sobiv kodumaine röstimata tatar, 4€kg.

Toorpuder idandatud toortatrast, krissidest, banaanist, pirnist ja kaarobiplubrist maitses piisavalt hästi, et seda kodus katsetada. Ja loomulikult valitseb meil kodus teatud tüdinemus tavapärastest putrudest. Toorpuder tundub siinkohal üsna hästi vana ja igavat asendama!

Toorsupp peedist ja pähklitest
Panin eelmisel päeval tatra ligunema ja idanema, et see "ellu" ärkaks. Hommikuks oli soovitud
tulemus käes.

Loputasin tatra sõela all läbi, lisasin soojas vees sulatatud külmutatud mustsõstraid ja jõhvikaid, tükeldasin sisse ühe pirni. Kui oleks banaani ka olnud, oleks seda ka pannud, aga loomulikult oli banaanist vahepeal alles jäänud üksnes koored.
Seega pidin putru magustama toorsuhkru ja suhkruga segatud kakaopulbriga.

Minu jaoks tuli pudru täitsa söödav, lastes ilmselt tekitavad hapud marjad mõningaid pretensioone, aga mis teha. Magusamaid marju sügavkülmas enam polnud!

Teise toiduna tegin peedisuppi. Riivisin 1 suure toore peedi köögikombainis ära. Purustasin leotatud india pähkleid ja päevalilleseemneid, lisasin riivitud peedi ja jäin ootama, millal minu köögikombain need kreemjaks supiks keerutab. Ilmselt jäi 450w võimsusest väheks, sest supp tuli üsna tükiline.
Lisasin veel soola, sidrunimahla, rosinaid ja kõige lõpuks sooja vett.

Kõige väiksem pereliige suppi ei tahtnud, järgmine sõi ära, kuna selles oli palju vitamiine, meespool suutis ka ühe portsu ära süüa ohtra hapukoore ja suitsuvorsti abiga, ja mina sõin ka, kuid ülejääki kõike üksi tarbida ei suutnud, peedi üledoos tuli ruttu. :)

Nii palju siis esimesest toortoidu katsetusest! Päris isu ära ei võtnud, nii et ilmselt proovin uuesti mõnda asja.

Vaatan, kas pähklite pikem leotamine tagab ehk kreemisema tulemuse (et teha majoneesi või tordikreemi). Igasuguseid toortoidu valmistamiseks sobivaid masinaid (võimsaid blendereid ja spagetilõikureid) esialgu ostma ei hakkaks.

Mõtlen dehüdraatori peale, millega saaks tomateid, marju, seeni, õunu ja muud kuivatada. Päikese käes või ahjus kuivatamiseks ei jagu kannatust ja sauna meil ka pole (veel).




No comments:

Post a Comment