Wednesday, July 1, 2015

Sidrunivõide lummuses

Sidrunivõide-vahukoorekreem maasikatega
Sidruni-beseekook, keskel kuldkollane sidrunivõie
Kanapidajana on aeg-ajalt hea meel, kui satun mõne uue ja asjaliku retsepti peale, kus saab mune kasutada, kuna teist aastat on kodus kuldkollaste rebudega munade uputus.

Nagu ikka, viis üks juhus teiseni - sattusin vaatama Meisterkoka saadet Gordon Ramsayga, kus tehti sidruni-meringue kooki. Seejärel tekkis tahtmine ka ise seda kooki teha, aga oli vaja uurida, mida see lemon curd ehk sidrunivõie endast kujutab. Sidruni-beseekooki olen korra ka varem teinud, kuid mäletan, et sidrunikreem oli siis keedukreemipõhine.

Üllatuseks avastasin Nami-Namist, et orginaalne lemon curd, mida inglased purkidesse keedavad ja saia peale määrivad, ei sisalda ei piima ega ka jahu ning valmib isegi vähesema vaevaga kui keedukreem.

Koostis:

3 muna
150 g suhkrut
1 dl värskeltpressitud sidunimahla
1 sl riivitud sidrunikoort
100 g toasooja võid

Kreemi valmistamiseks kasutasin kahte potti, millest üks mahtus ideaalselt teine sisse nii, et põhja jäi 2-3 cm vaba ruumi. Poti põhja panin 2 cm vett ja ajasin selle keema. Edasipidi hoidsin vett keskmisel temperatuuril ning pealmises potis kloppisin munad sidrunimahla ja suhkruga segamini ning jätkasin kloppimist/segamist kreemi valmimiseni. Kreemi paksenemiseks kuluski 10 minutit nagu retsept ette nägi. Kuna tegin kreemi kaks korda, siis selgus, et kloppides tekib heledam ja õhulisem kreem. Teisel korral topeltportsu tehes enam nii palju kloppimiseks ruumi polnud, aega kulus ka kauem ning kreem tuli tihkem aga kollasem.

Kreemi kasutasin sidruni-beseekoogi vahekihina.

Põhjaks sai kaerajahuga muretaigen, mille kogusest jagub plaadikoogi tarbeks:
200 g võid
300 g (kaera)jahu (osa võiks asendada nisujahuga)
100 g suhkrut
1 muna
peale besee:
4 munavalget
100 g suhkrut

Muretaigna jaoks tuli koostisosad segada, hoida taigent mõnda aega külmkapis, mätsida võitatud ahjuvormi, eelküpsetada 200 kraadi juures krõbedaks. Seejärel sai lisatud kreem ja munavalgevaht ning ahjus küpsetatud 15 minutit.


.

1 comment: