Thursday, January 13, 2011

Karriroad ja karripasta

Tai kana-kookosekarri
Nami-Namis on sel kuul kooskokkamisel minu jaoks vägagi meelepärased karriroad. Millal siis veel süüa tervislikke, soojendavaid, vürtsikaid ja kosutavaid roogasid kui mitte talvel, kui igasugused viirused ähvardavad kallale tulla? Lisaks on need road lihtsad ja maitsvad.

Esmalt katsetasin Paneng Muu e. Tai kana-kookosekarrit Nami-Nami retsepti järgi.

Koostis:
2 sl õli
2 kuni 3 sl punast tai karripastat
400 g ribadeks lõigatud seafileed või kanafileed
4 dl kookospiima
2 sl suhkrut
8 tk kaffiri laimilehti
2 sl nam pla kalakastet
Serveerimiseks:munanuudleid või jasmiiniriisi
Valmistamine:
Kuumuta karripastat õlis umbes 1 minut. Lisa liharibad ning küpseta läbi. Seejärel lisa kookospiim, suhkur, laimilehed ja kalakaste. Keeda paar minutit. Serveeri munanuudlite või jasmiiniriisiga.

Punast karripastat pole ma Eestis siiani müügil näinud. Selles roas kasutasin tavalist karripulbrit (Meira). Usun, et ehtsa karripastaga oleks tulemus parem olnud. Kuivatatud Kaffiri laimi lehti sain Tallinnas Stockmanni kõrval asuvast piprapoest. Nägin neid müügil ka Solarise toidupoes. Kalakastme asendasin austrikastmega.

Goa karripasta
Teiseks katsetuseks oli Goa karripasta
Koostis:
1 sl koriandriseemneid
2 tl vürtsköömneid
2 tl apteegitilliseemneid
3 cm jupp kaneelikoort
1 tl nelki
1 tl musta pipart
0.5 tl kardemoni seemneid (u 10 kuprast)
1 tl jahvatatud kollajuurt ehk kurkumit
2 kuivatatud Kašmiiri tšillipipart
40 g küüslauku
2 tl palmisuhkrut või heledat Muscovado suhkrut
sidrunit - 1 sl mahla
50 g värsket ingverijuurt (haki jämedalt)
2 sl õli

Valmistamine: Kuumuta kuiv paksupõhjaline praepann tasasel tulel. Lisa koriandriseemneid, vürtsköömned ja apteegitilliseemned. Rösti vürtse kuival pannil, kuni need on aromaatsed. Pane kohviveskisse või uhmrisse ja lisa kaneelikoor, nelgid, pipraterad ja kardemoniseemned. Lisa kollajuur ja kuivatatud tšillid. Peenesta ühtlaseks pulbriks. Pane väikesesse köögikombaini ning lisa küüslauk, suhkur, sidrunimahl, ingver ja õli. Püreesta ja töötle ühtlaseks pastaks.

Märgiksin ära, et koriandril ja koriandril on suur vahe. Eelistan pulbri kujul poes müüdavale koriandrile mahakülvamiseks mõeldud koriandriseemneid, millel erinevalt pulbrist eksisteerib maitse. Kaneelikoorega ei hakanud mikserit piinama ja kasutasin jahvatatud kaneeli, samuti kardemoni. Kodus kasvatatud väga terav tšilli sobis Kašmiiri tšilli asemele kenasti. Vürtsköömnete asemel läksid kasutusse Eesti päritolu köömned.

Karripasta valmis, panin tulele podisema Nami-Namist pärit Kanakarri, millele lisasin külmutatud aedvilju.

Kanakarri

3 comments:

  1. Punane (ja roheline) karripasta on müügil suuremates toidupoodides. Selveris ja Prismas on olnud. Piprapoes on 1 kg pakk punast karripastat, mida jätkub kauaks.

    Karri pulber ja karripasta on hoolimata nimest kaks täiesti erinevat asja erineva koostisega ja pole üksteisega asendatavad. Sama meie köömne ja vürtsköömne kohta.

    ReplyDelete
  2. Tänan info eest! Kahjuks eriti tihti suurematesse poodidesse ei satu ja kodulinna poed on kõik läbi tuhnitud. Vürtsköömneid siin ka pole müügil.

    Olen poest ostnud Blue Dragoni tai rohelist karripastat, mis aga ei meenutanud seda, mida kunagi taikatest kokkade abil maitsta sain.

    ReplyDelete
  3. roheline ja punane on päris erineva maitsega jah ja neid erinevaid on tegelt veel palju, seal mängivad piirkondlikud erinevused... aga pulbriga pole seost.
    Santa Maria jahvatatud vürtsköömneid on Elvas küll ikka näha olnud, äkki mujal väikelinnades ka.

    ReplyDelete