Leidsin Nadja kookide raamatust õuna-beseekoogi retsepti, mis meeldib mulle juba sellepärast, et sinna võib panna terve kilo õunu. Tavaliselt on ju õunakoogi retseptid üsna õunavaesed!
Teiseks on see kook üsna tervislik, kui just valget jahu ei kasuta, - sisaldab rohkelt õunu, pähkleid ja rosinaid.
Toon siinjuures enda järgi kohandatud retsepti, millest originaaliga võrreldes on puudu rumm, mandlilaastud ja sidrun ja metspähklid.
Põhi:
180 g toasooja võid
3 munakollast
1-2 dl pruuni suhkrut
4-5 dl jahu
1 dl tärklist
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
Täidis:
1 kg puhastatud ja viilutatud õunu
kaneeli
100 g rosinaid
100 g purustatud mandleid
Kate:
3 munavalget
1-2 dl suhkrut
100 g purustatud mandleid
Sega toasoe või suhkruga (kuni suhkur sulab), lisa munakollased. Sega omavahel kuivained ja sega või-munasegusse. Minul tuli taigen muretaigna paksune ja seda jätkus julgelt 26-sentimeetrise diameetriga koogivormi külgede ja põhja vooderdamiseks.
Seejärel kata koogipõhi õunaviiludega, mille vahele puista kaneeli, rosinad ja purustatud mandleid.
Õunu peaks jätkuma koogivormi ülemise ääreni!
Seejärel küpseta kooku 200-kraadises ahjus 20-30 minutit kuni koogi ääred on krõbedaks küpsenud ja õunad pehmed. Ideaalis soovitaks nüüd õuntele lisada mett, kara mellisiirupit vms maitsenüansi lisaiseks.
Nüüd vahusta munavalge tihedaks, lisa suhkur, vahusta veel ja lõpus sega käsitsi sisse mandlipuru ning kata kook munavalgeseguga. Küpseta ahjus kuni besee on valmis. Minu ahjus (köögis) besee tavaliselt ei õnnestu sellisel määral, et see muutuks kõvaks ja kõmisevaks, pigem jääb kleepuvaks ja niiskeks. Selle koogi beseekihti küpsetasin 180 kraadi juures 20-30 minutit.
No comments:
Post a Comment