Tuesday, November 19, 2013

Krõmpsuvad türgi oad purgis

Türgi ubadega on alati selline lugu, et sügisel mõtlen, et järgmisel aastal enam ei pane neid maha, kuna ei jõua neid nii suures koguses süüa, aga kevadel külvan ja ootan huviga, millal nad end maa seest välja ajavad ja kas külm võtab ära või mitte. Ja nii iga aasta. Mulle ikkagi meeldivad need krõmpsuvad blanšeeritud oakaunad!

2013. aastal õnnestus neid nii kasvatada, et korjasin õigel ajal saagi väiksemates kogustes ära, ei lasknud üle kasvada, ja saaki jätkus päris mitmeks korraks. Varasemalt on ikka nii olnud, et korra-kaks korjan ja siis ei tule rohkem midagi ja oapeenar saab esimesena sügisel puhtaks.

Kahjuks ei olnud ma siiani leidnud viisi, kuidas ube säilitada nii, et nad mulle ka talvel meeldiksid ja hamba all krõmpsuksid. Sügavkülmutamine nii toorelt kui ka blanšeeritult, nii kiirelt kui ka aeglaselt külmutatult, muutis oad vesiseks.

Olgu siinkohal tänatud üks kolleeg, kes mitu aastat tagasi kohvipausi ajal marineerimise idee mulle andis! Sel ajal ma veel uskusin, et sügavkülm on parim viis paljude aedviljade säilitamiseks. Mida aasta edasi, seda rohkem veendun ma selles, et traditsioonilised sissetegemisvõtted sobivad sama hästi või isegi paremini! Pea-asi, et sissetegemise ajal oleks mõistus selge ja eesmärgiks see, et ka talvel asjad ka süüa kõlbaks ja suvine palava pliidi ees nähtud vaev asjata poleks nähtud!

Marineeritud oad
Teen neid nii nagu marineeritud kurkegi, kuid ilma sõstralehtedeta.
Vaja läheb:
türgi oakaunu
küüslauku
sibulat
tilli
sinepiseemneid
tilli varsi ja õisi
2l vett
4 sl suhkrut
4 sl meresoola
4 sl 30% äädikat
2 sl sinepiseemneid

Kõigepealt keeda/blanšeeri ube keevas soolases vees, kuni nad on veel kergelt krõmpsuvad.
Vala sõelale ja jahuta külma veega maha. Topi jahutatud oakaunad koos küüslaugu, tilli ja sibulatükkidega purkidesse.
Aja vesi koos suhkru ja soolaga keema, lisa äädikas ja sinepiseemned ja kuumuta keemiseni.
Vala kuum marinaad purkidesse ubade peale. Sulge õhukindlalt ja säilita jahedas.

PS! Purkide steriliseerimiseks on kõige parem need pärast puhtaks pesemist 100-kraadises ahjus 20 minutit kuumutada! 

1 comment: