Tuesday, April 29, 2014

Uued elanikud Pohla vabariigis

Praeguse seisuga on meil juba 8 päeva kanad olnud. Äntu mõisa auto käis siinkandis müümas mai II poolel munema hakkavaid kanu.
6 isendit neist rändaski pappkastiga meie koju ja elavad nüüd vanas koerakuudis, mis oli rohkem kassile meele järgi.
(PS! Ma ei teadnudki, et kanu saab ka kartulikotis transportida, nagu üks ostja tegi!)
Kanamüüja sõnul oleks minu pappkasti veelgi kanu mahtunud!

Nüüd me siis ootamegi, millal meie uued pereliikmed munema hakkavad. Senikaua valmistab meile piisavalt palju peavalu kanade ja koera omavaheline läbisaamine. Kahjuks üks kana juba sai koera käest fataalselt nätsutada, kuna oli tema territooriumile sattunud. 

Kana toitmine

Kanad said ilmselt neid luuravatelt varblastelt inspiratsiooni
ja ronisid ka puu otsa kiikuma.
Eile päästsin koera käest teise kana, kes küll läks kaduma. Käisin koeraga pärast veel ümbruskonnast kana otsimas ja läksin kurvameelselt magama, et ei tea, kas rebane leidis kana juba üles ja kas tal on külm jne... Otsisime õhtul kõik kohad aias läbi, kuid tänu naabrile, kes rääkis, kuidas kanadel on erakordne võime end vajalikul hetkel imehästi ära peita, oli ka minus alles lootus, et ehk on ta lihtsalt peidus. Täna hommikul jalutas kõnealune isend samas kohas ringi, kus ta eile kaduma läks. Küll mul oli hea meel, et ta alles oli! Minust on tõeline kanaema saanud!

Kanadest veel nii palju, et minu senised kogemused kodukanadega on olnud sellised, et minu jaoks oli väga üllatav, kuidas meie kanad lasevad endale pai teha. Sülle võttes rahunevad nad ka täitsa maha, kui tiivad kinni on, ja kaagutavad rahulikult. Täitsa sülekanad!

Esimesed päevad veetsid nad kuudis ja eterniidiplaatide all varjus. Ilmselgelt ei olnud nad päevavalgusega harjunud. Esimesel päeval püüdsid nad ka päikeselisest aiast tuppa tundiga, ikkagi siseruumidesse! Nüüd on nad avastanud rohu, ussikesed, teod, kuusepuude oksad ja aluse ja isegi kohad loomavõrguga aias, kust saab vabalt koera territooriumile jalutada.

Koer peab nüüd ilmselt mõnda aega väiksema liikumisvabadusega leppima, kuni kanadesse investeeritud 50 meetrist aiavõrgust korralik kanaaed saab koos sinnajuurde kuuluva külma ilma kindla kanahotelliga. 


1 comment: