Lasagne hakklihaga |
Tomatikastet teen viimasel ajal üksnes ühte moodi:
1-1,5 kg tomateid
1-2 küüslauguküünt
1 sl pitsamaitseainet
(1 loorberileht)
soola, pipart
oliivõli
Tükelda tomatid koos koorega. Pane õli pannile kuumenema ning lisa tükeldatud küüslauk ja pitsamaitseaine, kuumuta hea lõhna tekkimiseni. Siis pane pannile tomatitükid ja loorberileht. Kuumuta u 10-15 minutit, võta loorberilehe välja ning püreesta segu. Viimasena lisa soola ja pipar. Edasi võib kastet kasutada pasta, pitsa, lasagne jms jaoks.
Hakklihalasagne
Täidis:
500 g hakkliha
1 küüslauguküüs
(1 keskmine sibul)
soola, pipart
1 l tomatikastet
Prae pannil hakkliha koos küüslaugu ja sibulaga kuni see pole enam roosa kuid on endiselt mahlane ja pehme. Maitsesta ning pane kõrvale. Seejärel valmista tomatikaste. Pane hakkliha pannile tagasi ning vala peale tomatikaste. Hauta u 20 minutit. Samal ajal valmista bešamellkaste.
Bešamellkaste
0,75 l piima
3 sl võid
3 sl jahu
200 g riivitud juustu
soola, pipart
0,5 tl riivitud muskaatpähklit
Pane kastrulisse sulama 2 sl võid ning sega see jahuga. Vala ettevaatlikult sisse piim, jälgides, et klimpe ei tekiks. Kuumuta ja sega hoolikalt kuni segu pakseneb. Nüüd võta kaste pliidilt, maitsesta soola, pipra ja muskaadiga. Lisa riivitud juust ning sega kuni see sulanud on.
Nüüd võta:
1 keskmine suvikõrvits ja viiluta
Lasagneplaate 0,25 kuni 0,5 kg
Lasagneplaate läheb minul tavaliselt 3 kihti. Itaalias aga sain lasagnet, millel oli u 10 kihti plaate. Aga seal polnud ka niipalju täidist. Üldiselt kaasneb lasagne tegemisega hirm, et kastet ei jätku piisavalt, et kõik plaadid pehmeks küpseksid. Kui kastet on vähevõitu, aitab ka koore valamine külgedele või pealmise lasagneplaadikihi ärajätmine.
Igal juhul võta ahjuvorm ja lao põhja kiht lasagneplaate. Plaatide peale pane kiht hakklihakastet, suvikõrvitsarattaid ning selle peale mõni supilusikatäis bešamellkastet, lao uus kiht plaate ning sellele täidis. Korda kuni hakklihatäidis otsa saab! Kõige peale pane kiht bešamellkastet.
Küpseta ahjus 180-190 kraadi juures u 1 tund.
No comments:
Post a Comment