Monday, May 20, 2013

Ciabattat saab ka leivavormis teha

Ciabatta leivavormis
Asjaolude kokkulangemise tõttu otsustasin poodi leiba-saia mitte ostma minna ning ise tüüpilist itaalia saiatoodet ciabattat küpsetada. Kapis oli olemas varem katsetamiseks ostetud Tartu Milli ciabatta jahusegu, kuhu lisasin veel paki kuivpärmi ja vett.
Panin taignakausile rätiku peale ja viisin õue kerkima. Seal oli nimelt pakendi peal nõutud 26-30 kraadine kerkmistemperatuur tagatud. Soe ilm oli ka üks "asjaoludest", miks otsustasin ciabattat teha. Itaalias peaks ju üsna soe olema ja taigen peaks ideaalselt kerkima, mitte nagu meil siin Eestis, kus on suurem osa ajast jahe.
Pärast kerkimist sai laiskus minust võitu. Kuna tavaliselt on mul pärmitaignatega "kana kitkuda", sest taigen ei taha kerkida, eriti teisel korral, või pole mul piisavalt kannatlikust leiba või saia päev läbi kergitada, siis ei hakanud enam käsi taignaga kokku tegema ja jahuga mässama ning ciabattat ehk tuhvlisaia vormima.
Valasin leivavormi põhja oliivõli ja raputasin sellel jahu, valasin kerkinud taigna sisse ja lasin kerkida kuni ahi piisavalt kuum oli.
Küpsetasin 220 kraadi juures 10 minutit (pöördõhu režiimil), 180 kraadi juures 25 + 15 minutit. Ahjus oli küpsemise ajal ka veekauss, mis peaks saia kooriku krõbedaks tegema.
Maitsmisel selgus, et krõbe koorik oli täitsa olemas. Võib-olla oleks pidanud pisut kauem küpsetama, kuna taigen jäi üsna mahlane seest.

No comments:

Post a Comment