Et teie, lugejad end hüljatuna ei tunneks, postitan siia ühe enda töö vilja, mis on otsast lõpuni toitumisega seotud. Ilmselt on see teema ka seotud minu toiduloomekriisiga. :)
------------------------
Toitumisest: Tagasi puu otsa!?
Aina rohkem saab erinevatest allikatest teada, kuidas toiduained tekitavad vähki, diabeeti või südame-veresoonkonnahaiguseid, mistõttu ei tohiks neid süüa. Kõige suurema rünnaku osaliseks on saanud piimasaadused, nisujahu, punane liha aga ka köögiviljad ja puuviljad. Tekib küsimus, mida üldse süüa võib? Kuigi näiliselt oleme suutelised paljusid asju sööma, et tea me, milline on nende mõju meie tervisele seestpoolt ning kuidas toit meid aeglaselt mürgitab. Tuleb ehk taas hakata korilaseks ning toituda sellest vähesest, mida emake loodus meile ise pakub?
Tervisearenguinstituut on koostanud toidupüramiidi, mis
peaks olema tuttav igaühele, kes on lugema õppinud. Uurides, millised selles toodud toiduained kasulikud on, ei jäägi midagi alles.
Leib ja sai:
Sai on tervisele kahjulik, kuna on tehtud nisujahust. Nisujahu, kust on mineraalaineid ja valke sisaldav kest eemaldatud, koosneb peamiselt tärklisest, mis soodustab diabeeti. Nisujahus sisalduv gluteen aga põhjustab ülekaalulisust, diabeeti, vähki ning hulgaliselt põletikulisi seisundeid kehas, millest saavad alguse paljud teised haigused.
Leib ja sai:
Sai on tervisele kahjulik, kuna on tehtud nisujahust. Nisujahu, kust on mineraalaineid ja valke sisaldav kest eemaldatud, koosneb peamiselt tärklisest, mis soodustab diabeeti. Nisujahus sisalduv gluteen aga põhjustab ülekaalulisust, diabeeti, vähki ning hulgaliselt põletikulisi seisundeid kehas, millest saavad alguse paljud teised haigused.
Leib on raskemini seeditav kui valge sai. Kui selles on palju nisujahu, on see
sama kahjulik kui valge sai. Kui selles on palju täisterajahu, annab see palju
kaloreid, viib kehast mineraalaineid välja ning on raskesti seeditav.
Leib ja sai sisaldavad enamasti pärmi, mis soodustab pärmseente vohamist soolestikus, ning soola, mis põhjustab vererõhu tõusu.
Kartul, puder, pasta:
Kartul sisaldab palju tärklist ning on seega kaloririkas. Roheline kartul on mürgine.
Puder: riisi- ja mannapudrud on kahjulikud, kuna sisaldavad taaskord palju tärklist. Soovitatakse tarbida pruuni riisi ning koorimata teradest mannaputru, mis aga on taaskord kiudaineterikkad ning viivad mineraale kehast välja.
Pasta ehk makaronid on tehtud sama valgest jahust kui sai ja seetõttu kahjulikud.
Nisu, rukis, oder ja kaer võivad põhjustada tsöliaakiat ehk teraviljades sisalduvad valgud kahjustavad peensoole limaskesti ning häirivad toitainete imendumist, põhjustades omakorda raua, kaltsiumi ja D-vitamiini puudusest tingitud haiguseid.
Köögiviljad:
Võivad sisaldada nitraate ja taimekaitsevahendeid. Nitraadid köögiviljades avalduvad kõige paremini peenestatud, purustatud köögiviljades, kus bakterite koosmõjul saavad neist mürgised nitritid, mis maohapetega reageerides võivad põhjustada vähki soodustavaid ühendeid. Seetõttu ongi kasulikum köögivilju tükeldada vahetult enne söömist. Nitraate leidub kõige rohkem rohelistes köögiviljades. Salateid tuleb enne söömist korralikult pesta.
Puuviljad:
Sisaldavad palju looduslikke suhkruid nagu sahharoosi, fruktoosi ja glükoosi. Suurtes kogustes puuvilju süües tõstavad need ka kehakaalu.
Pea kogu kasvatatud sisaldab erinevates kogustes taimekaitsevahendeid. Kuigi Euroopa Liit on seadnud ülempiiri taimekaitsevahendite sisaldusele puu- ja köögiviljades, siis täiesti ohutuid pestitsiide pole olemas.
Viimasel ajal soovitatakse toituda üksnes toortoidust, põhjusel, et toidu kuumutamisel hävinevad toidust seedimise lihtsustamiseks vajalikud ensüümid, vitamiinid, mineraalid. Lisaks tekivad küpsetamisel ka mitmed mürgised ühendid.
Teisalt soovitatakse köögivilju just kuumutada, et neist toitaineid paremini kätte saada.
Piimatooted:
Piim – Kuigi piimatoodete tarbimist peetakse neis sisalduvate mineraalide ja vitamiinide tõttu kohustuslikuks, soovitatakse kohati neist kui paljude tervisehädade põhjustajatest täielikult loobuda. Piim sisaldab piimasuhkrut ehk laktoosi, mida osad inimesed ei suuda seedida. See ärritab soolt, põhjustab gaase, kõhulahtisust ja ebamugavustunnet. Eestis esineb laktoositalumatust kuni kolmandikul elanikkonnast.
Jogurt – piimhappebakteritega jogurteid peetakse küll kasulikuks, kuid paraku söövad inimesed nendega koos endale sisse ka suures koguses suhkrut, magusaineid ja/või säilitusaineid.
Juust – rasv ja kolesterool.
Kohupiim – sisaldab palju valku ning koormab neere. Ei soovitata alla aastastele lastele.
Kala – Läänemere kalad, eriti suuremad ja rasvasemad heeringad ja lõhe, sisaldavad ohtlikus koguses elavhõbedat, dioksiini ja teisi mürgiseid aineid, mis võivad kahjustada kõiki elusorganisme. Euroopa Liit lausa keelas ära suuremate kilude ja räimede toiduks tarvitamise.
Leib ja sai sisaldavad enamasti pärmi, mis soodustab pärmseente vohamist soolestikus, ning soola, mis põhjustab vererõhu tõusu.
Kartul, puder, pasta:
Kartul sisaldab palju tärklist ning on seega kaloririkas. Roheline kartul on mürgine.
Puder: riisi- ja mannapudrud on kahjulikud, kuna sisaldavad taaskord palju tärklist. Soovitatakse tarbida pruuni riisi ning koorimata teradest mannaputru, mis aga on taaskord kiudaineterikkad ning viivad mineraale kehast välja.
Pasta ehk makaronid on tehtud sama valgest jahust kui sai ja seetõttu kahjulikud.
Nisu, rukis, oder ja kaer võivad põhjustada tsöliaakiat ehk teraviljades sisalduvad valgud kahjustavad peensoole limaskesti ning häirivad toitainete imendumist, põhjustades omakorda raua, kaltsiumi ja D-vitamiini puudusest tingitud haiguseid.
Köögiviljad:
Võivad sisaldada nitraate ja taimekaitsevahendeid. Nitraadid köögiviljades avalduvad kõige paremini peenestatud, purustatud köögiviljades, kus bakterite koosmõjul saavad neist mürgised nitritid, mis maohapetega reageerides võivad põhjustada vähki soodustavaid ühendeid. Seetõttu ongi kasulikum köögivilju tükeldada vahetult enne söömist. Nitraate leidub kõige rohkem rohelistes köögiviljades. Salateid tuleb enne söömist korralikult pesta.
Puuviljad:
Sisaldavad palju looduslikke suhkruid nagu sahharoosi, fruktoosi ja glükoosi. Suurtes kogustes puuvilju süües tõstavad need ka kehakaalu.
Pea kogu kasvatatud sisaldab erinevates kogustes taimekaitsevahendeid. Kuigi Euroopa Liit on seadnud ülempiiri taimekaitsevahendite sisaldusele puu- ja köögiviljades, siis täiesti ohutuid pestitsiide pole olemas.
Viimasel ajal soovitatakse toituda üksnes toortoidust, põhjusel, et toidu kuumutamisel hävinevad toidust seedimise lihtsustamiseks vajalikud ensüümid, vitamiinid, mineraalid. Lisaks tekivad küpsetamisel ka mitmed mürgised ühendid.
Teisalt soovitatakse köögivilju just kuumutada, et neist toitaineid paremini kätte saada.
Piimatooted:
Piim – Kuigi piimatoodete tarbimist peetakse neis sisalduvate mineraalide ja vitamiinide tõttu kohustuslikuks, soovitatakse kohati neist kui paljude tervisehädade põhjustajatest täielikult loobuda. Piim sisaldab piimasuhkrut ehk laktoosi, mida osad inimesed ei suuda seedida. See ärritab soolt, põhjustab gaase, kõhulahtisust ja ebamugavustunnet. Eestis esineb laktoositalumatust kuni kolmandikul elanikkonnast.
Jogurt – piimhappebakteritega jogurteid peetakse küll kasulikuks, kuid paraku söövad inimesed nendega koos endale sisse ka suures koguses suhkrut, magusaineid ja/või säilitusaineid.
Juust – rasv ja kolesterool.
Kohupiim – sisaldab palju valku ning koormab neere. Ei soovitata alla aastastele lastele.
Kala – Läänemere kalad, eriti suuremad ja rasvasemad heeringad ja lõhe, sisaldavad ohtlikus koguses elavhõbedat, dioksiini ja teisi mürgiseid aineid, mis võivad kahjustada kõiki elusorganisme. Euroopa Liit lausa keelas ära suuremate kilude ja räimede toiduks tarvitamise.
Liha – Punast
taist liha, eriti veiseliha, peetakse eelkõige tervislikuks valikuks. Siiski
leidub ka tailihas rasva ning lisaks taimekaitsevahendite ja antibiootikumide
jääke. Punane liha sisaldab karnitiini,
mida inimene ei suuda seedida ning mis muundub organismis aineks, mis tõstab
kolesteroolitaset ning suurendab südamehaigustesse haigestumise tõenäosust. Nii
veise-, sea- kui ka lambalihas sisalduvad väävliühendid, nitraadid ja raud
soodustavad diabeeti haigestumist.
Kanad ja munad – Kana- ja linnuliha on lihadest kõige tervislikumad. Samas peetakse kanu kitsastes puurides, kus iga kana jaoks on 1 A4 suuruse paberi jagu ruumi. Seetõttu ei ole neil selliseid elamistingimusi, nagu loodus on ette näinud. Ka munad sisaldavad palu kolesterooli ja rasva, mistõttu ei soovitata süüa rohkem kui 4 muna nädalas.
Toidurasvad
Või – sisaldab küllastunud rasvu ja kolesterooli, mis soodustavad südame-veresoonkonnahaigustesse haigestumist.
Õli – Külmpressitud õli ei sobi praadimiseks, kuna sisaldab palju keemilisi ühendeid, mis kõrgel temperatuuril võivad muutuda tervisele kahjulikeks ühendeiks. Õliga praadides tuleb vältida õli suitsemist, et ei tekiks kantserogeenseid ühendeid.
Suhkur, maiused, karastusjoogid
Suhkur, mida vahel nimetatakse ka valgeks surmaks, lõhub hambaid, põhjustab ülekaalulisust, soodustab diabeeti.
Koogid, kommid ja muud maiused – sisaldavad nisujahu, suhkrut, rasvu ja muid ebatervislikke aineid.
Karastusjoogid – lisaks magusakahjudele tekitavad gaseeritud joogid maohaavandeid. Nii on ebatervislik tarbida ka gaseeritud mineraalvett.
Vesi – suurtes kogustes mageda vee joomine koormab neerusid ja viib paigast ära rakkude vedeliku- ja mineraalitasakaalu.
Mahlad sisaldavad palju suhkrut. Vaadake ise, kui palju peab punasesõstra või jõhvikamahlale suhkrut lisama, et see muutuks poejoogiga sama magusaks.
Sool – liigne soola tarbimine põhjustab kõrget vererõhku.
Linaseemned – tervislikult toituvad inimesed teavad, et linaseemned on vähkiennetavad, kuid nad ei tea et, linaseemned sisaldavad linamariini, mis seemnete purustamisel ja seedekanalisse jõudmisel muundub sinihappeks. Terveid linaseemneid võib süüa, jahuna või õliks pressituna aga mitte.
Kõik toidupüramiidi kangelased on nüüd põrmustatud. Ometigi peaksime midagi sööma. Tuleb riskida ja süüa kõike natuke ja mängida eluaegset loteriid, kus peavõiduks on diabeet, südame- ja veresoonkonnahaigused, vähk jm.
Teine võimalus on teha toidutalumatuse veretest ning saada teada, mida ja millega igaüks individuaalselt süüa võib. Pärast veretesti tegemist jääb toiduvõimaluste valik ilmselt veelgi väiksemaks. Samas on see ainus võimalus saamaks teada, mida keha kannatab ja mida mitte. Võimalik, et test toob selguse ka seniste tervisehädade põhjuste kohta.
Kindel on aga see, et tavamõistes söömine ja toitude valmistamine tuleb tulevikus hea tervise huvides ära unustada, sest paljusid harjumuspäraseid asju ei tohi samaaegselt süüa, nagu näiteks liha, kartulit ja köögivilju. Milleks siis üldse süüa teha? Ja mis saab senisest toitumiskultuurist ja vanaemade retseptidest? Asendame need moodsate retseptidega: kevadiseks hommikusöögiks kastepiiskadega naadilehed, lõunaks võilillejuured omas mahlas ja õhtuks nõgesesupp kuivatatud heinakrõbuskitega! Hakkame taas korilasteks ning kolime puu otsa elama!
Toiduainete ebatervislikusest:
http://www.toitumine.ee/tsoliaakia/
Kanad ja munad – Kana- ja linnuliha on lihadest kõige tervislikumad. Samas peetakse kanu kitsastes puurides, kus iga kana jaoks on 1 A4 suuruse paberi jagu ruumi. Seetõttu ei ole neil selliseid elamistingimusi, nagu loodus on ette näinud. Ka munad sisaldavad palu kolesterooli ja rasva, mistõttu ei soovitata süüa rohkem kui 4 muna nädalas.
Toidurasvad
Või – sisaldab küllastunud rasvu ja kolesterooli, mis soodustavad südame-veresoonkonnahaigustesse haigestumist.
Õli – Külmpressitud õli ei sobi praadimiseks, kuna sisaldab palju keemilisi ühendeid, mis kõrgel temperatuuril võivad muutuda tervisele kahjulikeks ühendeiks. Õliga praadides tuleb vältida õli suitsemist, et ei tekiks kantserogeenseid ühendeid.
Suhkur, maiused, karastusjoogid
Suhkur, mida vahel nimetatakse ka valgeks surmaks, lõhub hambaid, põhjustab ülekaalulisust, soodustab diabeeti.
Koogid, kommid ja muud maiused – sisaldavad nisujahu, suhkrut, rasvu ja muid ebatervislikke aineid.
Karastusjoogid – lisaks magusakahjudele tekitavad gaseeritud joogid maohaavandeid. Nii on ebatervislik tarbida ka gaseeritud mineraalvett.
Vesi – suurtes kogustes mageda vee joomine koormab neerusid ja viib paigast ära rakkude vedeliku- ja mineraalitasakaalu.
Mahlad sisaldavad palju suhkrut. Vaadake ise, kui palju peab punasesõstra või jõhvikamahlale suhkrut lisama, et see muutuks poejoogiga sama magusaks.
Sool – liigne soola tarbimine põhjustab kõrget vererõhku.
Linaseemned – tervislikult toituvad inimesed teavad, et linaseemned on vähkiennetavad, kuid nad ei tea et, linaseemned sisaldavad linamariini, mis seemnete purustamisel ja seedekanalisse jõudmisel muundub sinihappeks. Terveid linaseemneid võib süüa, jahuna või õliks pressituna aga mitte.
Kõik toidupüramiidi kangelased on nüüd põrmustatud. Ometigi peaksime midagi sööma. Tuleb riskida ja süüa kõike natuke ja mängida eluaegset loteriid, kus peavõiduks on diabeet, südame- ja veresoonkonnahaigused, vähk jm.
Teine võimalus on teha toidutalumatuse veretest ning saada teada, mida ja millega igaüks individuaalselt süüa võib. Pärast veretesti tegemist jääb toiduvõimaluste valik ilmselt veelgi väiksemaks. Samas on see ainus võimalus saamaks teada, mida keha kannatab ja mida mitte. Võimalik, et test toob selguse ka seniste tervisehädade põhjuste kohta.
Kindel on aga see, et tavamõistes söömine ja toitude valmistamine tuleb tulevikus hea tervise huvides ära unustada, sest paljusid harjumuspäraseid asju ei tohi samaaegselt süüa, nagu näiteks liha, kartulit ja köögivilju. Milleks siis üldse süüa teha? Ja mis saab senisest toitumiskultuurist ja vanaemade retseptidest? Asendame need moodsate retseptidega: kevadiseks hommikusöögiks kastepiiskadega naadilehed, lõunaks võilillejuured omas mahlas ja õhtuks nõgesesupp kuivatatud heinakrõbuskitega! Hakkame taas korilasteks ning kolime puu otsa elama!
Toiduainete ebatervislikusest:
http://www.toitumine.ee/tsoliaakia/
http://www.epl.ee/news/arvamus/terje-elias-arge-sooge-liiga-palju-rohelist.d?id=51285225
http://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/miks-elus-toit-sulle-hea-on#.UaNb_Mrl4on
http://www.e-perekool.ee/kas-linaseemned-on-siis-inimesele-murgised/
http://www.maaleht.ee/news/tarbija/tarbijauudised/pikk-raim-ja-kilu-toidulaualt-maha.d?id=63997147
No comments:
Post a Comment