Wednesday, July 9, 2014

Kotitäis sulgi

Minu unistus vabapidamisel kanadest hakkab vist hämarusse kaduma.

Praegu on meil kanadel üsna suur ja roheline ala kasutada, mis on ka puude ja põõsastega varustatud.
Kui nüüd vaadata, millised on sellised kanaaiad, mis kaitsevad kanu ka võõraste loomade saagiks langemast, siis sarnanevad need kanaaiad loomaaias nähtutega. Tekibki küsimus, kas kanade vabalt pidamine on üldse võimalik?

Igal juhul ootas eile pikalt linnaskäigult naastes ees kurb vaatepilt. Aia selles osas, kus koer liigub, olid suled juba kaugelt näha ja lähemal vaatlusel sain ka kana soolikaid oma silmaga vaadata.

Kanaaias tulid üksikud kanad tervitama. Mõtlesin, et nüüd on koer kanadega puhta töö teinud.

Läksin aeda sisse, et kanad üle lugeda ja otsisin puu otsast ka kukke, kes tavaliselt õhtuks puu otsa armastab ööd veetma minna, aga teda polnud.

Siis nägin ka kanaaias kuke- ja kanade sulgesid ning kohta, kust keegi on aia alt läbi vupsanud. Teise aia juurest läks sulerada ja siis sain aru, et koer polegi ainus patuoinas olnud, sest suled olid aias, kuhu koer sisse ei pääse. Nii et päevasel ajal, kui meid kodus polnud, oli rebane käinud kanu noolimas ja kahe aia alt läbi pugedes kaks isendit endaga metsa kaasa viinud. Kanu oli alles 6, 2 kana ja kukk olid otsa saanud.

Tundub, et kanade jaoks ongi turvalisem elada kinnises kanalas, ilma päevavalguseta, puurides, kus ükski metsloom neid ahistama ei pääse. Nokk kinni, saba lahti...

Lisaks: varesed käivad kanamune varastamas. Kanatoidu varastamisest neile ei piisa!

1 comment:

  1. Nii kurb lugu:( Lisaks rebastele on veel kullid ja tuhkrud. Ämma kanapidamine lõppes tuhkru läbi :( Karin

    ReplyDelete