Thursday, February 25, 2016

Tort Eestile







Nami-Namis oli taaskord iga-aastane isamaaliste tortide võistlus, kuhu tegin tordi ka mina. See tort sobib küll ka teisteks tähtpäevadeks, aga sellel on ka oma lugu.

Nimelt oli vanaema sünnipäev, kus meil oli võrdluseks kaks torti. Üks oli tellimusena tehtud sefiiritort, mis nägi imeilus välzja, aga mille osas tõdesime üksmeelselt, et välimus on parem kui maitse. Teine oli banaani-šokolaaditort, mis maitses väga hästi kuid üllatuseks pärines Maximast, ning sellega oli kaasas pikk-pikk-tõsiselt pikk nimekiri tordis olevatest lisaainetest. Võrdluse tulemusena tekkis mõte teha samalaadne tort oluliselt vähemate lisaaineteta ning tõestada endale ja teistele, et see maitseb sama hästi.

Kuigi samas seltskonnas torti ühiselt maitsta ei õnnestunud, pälvis tort mitmeid kiidusõnu ning sai ka
otsa! Lisaks on tegemist nisuvaba tordiga. Torti sai katsetatud nii banaanisema kui ka apelsinisema koostisega. Üksnes banaaniga versioon oleks ilmselt pisut liiga lääge tulnud.


Apelsini-banaani-šokolaaditort

Tatrabiskviidist põhi:
3 muna
3 sl suhkrut
3 sl heledat tatrajahu
0,5 tl soola

Vahukoorekate:
800 ml vahukoort
30 g želatiini
3 sl kakaod
2 sl suhkrut
2-3 sl chia seemneid
2 magusa apelsini koor ja mahl või 2 banaani ja 50 ml vett mikserdatult (banaanipiim)
3 küpset banaani
100 g tumedat šokolaadi
30 g võid
kaunistuseks apelsini või banaaniviile

Põhja jaoks vahustasin esmalt munavalge soolaga, seejärel munakollase suhkruga. Segasin viimasesse jahu ning munavalge. Valasin segu küpsetuspaberiga vooderdatud ja võitatud 29 cm koogivormi ja küpsetasin 200 kraadises ahjus 7-10 minutit.

Vahukoorekatte jaoks panin želatiini apelsinimahla/banaanipiima sisse punduma ning sulatasin hiljem pliidil nõrgal kuumusel ära. Vahustasin vahukoore suhkruga, segasin sisse kakao, riivitud apelsinikoored, 50 g šokolaaditükke, chia seemneid, valasin sisse želatiinisegu ja banaanitükid. Valasin koogipõhjale ja kook läks külmkappi oma saatust ootama. Viimistlemiseks võtsin koogi vormist välja, sulatasin 50 g šokolaadi 30 g võiga, valasin glasuuri koogile ning kaunistasin apelsini või banaaniviiludega.

No comments:

Post a Comment