Monday, March 21, 2011

Porgandi-spinati terriin

Nami-Namis on sel korral kooskokkamiseks terriinid - täiesti katsetamata teema kirjutaja jaoks. Vähemalt olin seda sõna kuulnud ja ämma kingitud paksus prantsuse kallakuga kokaraamatus (et mees tulevikus ikka korralikult süüa saaks) on päris mitu terriini retsepti ära toodud. Uurisin veel Internetist erinevaid retsepte, kus olid esindatud enamasti lihast terriinid pekikattega. Kuna liha majas polnud ja tooraine valik oli ülinigel, pidin ise retsepti leiutama. Kui enamasti küpsetatakse terriine ahjus veevannis, siis mahlasuse tagamiseks asendasin veevanni kaitsva juustuse taignakoorikuga. 

Porgandi-spinatiterriin krõbeda kattega
500 g porgandeid
200 g külmutatud spinatit
1 pisike sibul või porrut
2-3 muna
3 sl riivsaia
1 dl hapukoort või vahukoort
1 sl võid
1-2 lehte salveid
0,5 tl muskaatpähklit
soola, pipart, 1 sl suhkrut

Katteks soolane juustu-muretaigen
100 g toasooja võid
50 g riivitud juustu
2,5 dl jahu
soola (kui juust on mage)
0,5 dl külma vett või piima

Tükelda porgandid ja sibul ning hauta vähese veega pehmeks. Lisa või, salvei ja peenesta noaga 0,5 tl jagu muskaatpähklit, maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Lase jahtuda ning tambi või mikserda saadus püreeks ning sega sisse munad, riivsai ning koor.

Määri ahjuvorm võiga või kasuta küpsetuspaberit. (Jälgi, et paber ei jääks kortsu.) Tõsta porgandisegu vormi ning "uputa" sinna sisse ka külmutatud spinatikuubikud. Värsket spinatit kasutades võid porgandisegule lisaks valmistada samade koostisosadega spinatisegu. Loomulikult võib porgandi ja spinati asemel kasutada teisi aedvilju.


Vahepeal tee taigen - sega toasoe või jahu ja riivjuustuga ning viimasena lisa vedelik. Taigna võib ka varem valmis teha ja külmkappi panna. Antud kogusest on tõenäoliselt rohkem kui küllalt, nii et ülejäägist võib krõllidele juustuküpsiseid valmistada!

Küpseta 175 kraadi juures ahjus 45 minutit. Enne vormist väljavõtmist lase täielikult maha jahtuda, muidu saad pudru! 

No comments:

Post a Comment