Monday, March 7, 2011

Galetid - soolased prantsuse pannkoogid

Päevakangelane
Katsetasin traditsiooniliste Bretagne´i soolaste tatrajahust pannkookide tegemist retsepti järgi, mis pärineb sellisest raamatust. Kuigi tegin täpselt retsepti järgi ja pühendasin sellele tervelt pool oma väärtuslikust päevast, ei sarnanenud tulemus kuigivõrd ehtsate galettidega.

Viga võis olla tatrajahus, mis Eestis (Veski Mati) ja Prantsusmaal ei pruugi olla samasugune. Samuti oli 12 koogi (500 g tatrajahu ja 70 g nisujahu) kohta ettenähtud vaid 1 muna. Lasin taignal kaua seista, ent tulutult. Kuigi välimuselt tulid koogid miniatuurses variandis identsed - õhukesed, augulised ja krõbedad, ei olnud maitse hea.

Vähemalt on selles raamatus ilusad pildid, mis annavad edasiseks kokkamiseks ideid, näiteks pannkoogitäidiste osas. Katsetasin šampinjoni täidist, mis osutus pannkookidega võrreldes päris maitsvaks.

Retsept 1 pannkoogi kohta:
1 pannkook
soolast võid
400 g värskeid šampinjone (tegin 4 seenega)
4 supilusikatäit créme fraiche´i (1 sl hapukoort)
1/2 puljongikuubikut (1/6 puljongikuubikut)
1 hakitud sibul (pisut porrut)
soola, pipart

Prae sibul võis klaasjaks, lisa seened ja puljongitükk ning kuumuta 5 minutit. Seejärel lisa koor, sool ja pipar ning serveeri kuuma pannkoogi vahel. (Pannkooki soovitatakse kuumutada kuumal võisel pannil mõned sekundid.)

Isuäratavad soolased pannkoogitäidised:
1. Praetud muna, singi ja riivitud juustuga (Pannkoogi praadimise ajal kuumuta täidis koogi küpsenud küljel. Kui toorevõitu muna ei soovi, siis on parem see enne eraldi ära praadida. Prantslastele meeldivad toored asjad!)

2. Roquefort´i juustu ja pähliktega (Sega pisut juustu 1 spl koore/créme fraiche´iga ning lisa purustatud pähklid, rebitud salatilehti jms)

3. Sardiinidega (Kasuta sardiine õlis ja sidrunimahla)

4. Suitsulõhe ja kaaviariga  (Suitsulõhe, créme fraiche´i, kaaviari, sidrunimahlaga)

No comments:

Post a Comment